Home Brahms: Ein deutsches Requiem

Brahms: Ein deutsches Requiem

Minneskonsert i All helgonatid.

”Saliga de som sörjer, de skall bli tröstade.” Så inleds Ein deutsches Requiem – Ett tyskt rekviem – som färdigställdes av Johannes Brahms (1833-1897) i februari 1868.

Verket är tydligt präglat av Brahms lutherska tro med tysk text. Till skillnad från den romersk-katolska dödsmässan, med Gud och döden i centrum, ville Brahms rikta sig till den levande människan och dess sorg, förtröstan och hopp. Texterna hämtade han ur Gamla och Nya Testamentet och apokryferna, ungefär samtida med Bibelns böcker. I musiken inspirerades Brahms av sina stora tyska föregångare, och fugor inspirerade av Bach smälter ihop med 1800-talets romantiska stämningar.

Ein deutsches Requiem blev inte bara en vändpunkt i Johannes Brahms karriär som tonsättare utan sedermera också ett av våra mest älskade verk för kör, solister och orkester – ”Ett mänskligt rekviem” som han enligt utsago själv gärna kallade det.

Gustavsbergs Kammarkör
Gustavsbergs Vokalensemble
Sanna Gibbs |
Sopran
Karl-Magnus Fredriksson | Bas
Kammarorkester
Helena Engardt |
Dirigent

Fri entré.

Varmt välkommen!


Gustavsberg-Ingarö församling

Datum

06 nov 2022
Expired!

Tid

18:00

Mer info

Facebook
Gustavsbergs Kyrka

Plats

Gustavsbergs Kyrka
Värmdögatan 1, Gustavsberg
Facebook

Medverkande

 • GKK
  GKK
  Gustavsbergs Kammarkör

  Gustavsbergs Kammarkör är en del av musikverksamheten i Gustavsberg-Ingarö församling. Körsång på hög nivå. Små och stora körverk. Körledare: Helena Engardt.

 • GVE
  GVE
  Gustavsbergs Vokalensemble

  Gustavsbergs Vokalensemble är en kör med erfarna och och engagerade korister. Kören har sin hemvist i Gustavsberg-Ingarö församling på Värmdö och leds av Helena Engardt, organist och körledare i församlingen.

 • Helena Engardt
  Helena Engardt
  Dirigent

  Gustavsbergs Vokalensemble leds av Helena Engardt, organist och körledare i Gustavsberg-Ingarö församling.

 • Karl-Magnus Fredriksson
  Karl-Magnus Fredriksson
  Bas

  Karl-Magnus Fredriksson är verksam som opera- och konsertsångare och sångpedagog. Sedan 1998 är han anställd på Kungliga Operan där han gjort ett stort antal huvudroller, men har även framträtt på ett flertal andra scener runtom i världen. Han har även gjort ett 30-tal skivinspelningar som soloartist. //Wikipedia

 • Sanna Gibbs
  Sanna Gibbs
  Sopran

  ”…Sanna Gibbs sings Konstanzes’ three great arias with passion and admirable coloraturas, while her high notes fills the acoustics of the theater..” // Borås Tidning, Helen Flensburg